Yogayı Anlatmak ve Yaşamak

baby-yoga 

Yogayı anlatmak daha mı zor daha mı kolay şimdi diye düşünüyorum günlerdir. Aslında hiçbirşey değişmedi, yine değişen bizim bakışımız, duygularımız. 

Yoga temelde insan olarak gelişmemize yardım eden bir sistem, okuyarak, dinleyerek, izleyerek anlaşılabilecek bir sistem değil. Yoga okumazsınız, yogayı deneyimlersiniz. Yogayı deneyimledikçe yogayı anlarsınız, yogayı hissedersiniz, yoga olursunuz bir ve bütün. 

Çok karmaşık ama bir o kadar da basit bir sistemin içine doğmuşuz, maddenin en yoğun algılandığı, sadece maddeye, maddeyi hissetmeye, maddeyi biriktirmeye, madde için savaşmaya yönelik bir sistem. Dolayısıyla en çok karanlıklarımızı ortaya çıkaran bir sistem. Ancak karanlığın içinde ışıkta bir o kadar mevcut. Ve ışığın içinde de karanlık….Yin ve yang. 

Yoga işte bu madde aleminden mana alemine doğru yolculuğumuzda bizi destekleyen, yaşamın daha derin anlamını farketmemizi, idrak etmemizi ve daha güçlü olmamızı sağlayan bir sistem. 

Yoga yaptıkça bilinç ahenkle genişler. Beden güçlenip esnekleşir ve zihin sakinleşir. Yaşama bakış değişmeye, yaşamdaki kalıplar, oynadığımız roller farkedilmeye, yaşama karşı farklı bir bakış açısı edinilmeye başlanır. Yoga ya yaşadığınız hayatı kabul etmenizi kolaylaştırır, ya da değiştirmeniz için güç verir size. Sadece farkedersiniz, seçim size kalmıştır, yoga zorlamaz. 
Yogayla çalmamaya, yalan söylememeye, enejinizi kontrol etmeye, biriktirmemeye, şiddet uygulamamaya yeminlisinizdir ki bunların hepsi mevcut sistemin olmazsa olmazlarıdır. 

Yoga yapıyorsanız temiz olmalısınız, kanaatkar olmalısınız, disiplinli olmalısınız. Arzular sizi yönetmemeli, arzularınızın hayatınızın kontrolü sizin elinizde olmalı. Aşırı arzular, istekler olmadan mevcut sistem devam edebilir mi? 

Yogayla bedensel, fiziksel ihtiyaçlarınızda sizin kontrolünüzdedir. Gereksiz, abartılı tüketim alışkanlıklarınız yoktur, israfınız yoktur. 

Yogayla derin nefesler alırsınız, tüm organlarınız, tüm hücreleriniz nefesle enerjiyle dolar, daha sağlıklısınızdır. 

Tüm bunlar mevcut sisteme aykırı, mevcut sistemin devamlılığına aykırı. Mevcut sistem sağlıklı insanlar, güçlü insanlar istemez. Daha yüksek bir bilinç hali istemez. 

Bu konudaki yükseliş hemen farkedilir ve yokedilmeye çalışılır. Bazen dışardan, bazen de içeri sızanlardan gelir bu savaş. Yogaymış gibi yapılanlardan, yoga süs verilenlerden. 

Yoga sağlıksız insanların yaptığı birşey değil, sağlıksız olduğunu farkedenlerin yaptığı birşey. 

Yoga mutluluk arayışında olanların değil, mutluluğun arayarak bulunamayacağını, mutluluğun, huzurun insan olma yolculuğunda olduğunu farkedenlerin işi. 

Yoga insana, hayvana , eşyaya her türlü varlığa değer verenlerin işi. 

Yoga sevgi, şefkat arayanların değil, sevginin şefkatin değerini farkedenlerin ve bunu her varlığa akıtanların işi. 

Yogayı anlatmak hiç bir zaman kolay olmadı, belki yine kolay olmayacak. Çünkü yogayı anlamak için, yoga yapmak, disiplinle, sabırla, istikrarle devam ettirmek, hayatına geçirmek ve yogayı kendi hayatından yansıtmak gerekir. Ama faydasını görenler, hayatı biraz daha anlam kazananlar, dünyaya, hayata farklı bakmaya başlayanlar, birlik duygusunu hissedenler, ellerini uzatacaklar yeni ellere. Belki yavaş olacak bu ilerleme ama an be an olacak ve olmaya devam ediyor. 

Yogayı anlatmak belki kolay değil, ama yaşamak çok keyifli ve anlamlı. Bu her zaman böyle olacak. Sadece biraz daha farkındayız ne kadar önemli ve ışığı artıran bir alanda olduğumuzun, sorumluluğumuzun biraz daha farkındayız. Biraz daha şükür halindeyiz, biraz daha varoluş. 

“Cahilliğimizin yerine bilgiyi getir / Işığın karanlığımızı almasını sağla / Ve ölümümüzü ölümsüzlüğe dönüştür”

Yogayı Anlatmak ve Yaşamak” için bir yanıt

Yorum bırakın